top of page
istockphoto-1138968130-612x612.jpg

Welke slechte invloed hebben suikers op ons gebit?

Natuurlijk hoeven we je niet te vertellen dat suikers een slechte invloed hebben op jouw tanden en gebit. Daarom is het belangrijk om regelmatig je tanden te poetsen en de inname van suikers zoveel mogelijk te beperken. Dat geldt voor zoetstoffen in etenswaren en drankjes, maar ook in fruit. Zelfs fruitsuikers kunnen flink wat gebitsschade veroorzaken.

 

Wat voor een gebitsschade veroorzaken natuurlijke en toegevoegde suikers?

 

Feitelijk gezien bestaan er twee soorten suikers die het gebit ernstige schade toe kunnen brengen. Eigenlijk wordt dit veroorzaakt door onze mondbacteriën. Die hebben namelijk het vermogen om zoetstoffen om te zetten in zuren waardoor gebitsschade ontstaat.

 

Zoals afnemend tandglazuur. Je tanden worden in dit geval niet meer beschermd en zijn gevoeliger voor erosie. Het tandbeen wordt meer zichtbaar waardoor je gebit makkelijker kan verkleuren. Hier kun je behoorlijke gele of zelfs bruine tanden aan overhouden.

 

De gevolgen van tanderosie

 

Tandglazuur kan zichzelf herstellen na het eten van suiker. Natuurlijk tot op een zekere hoogte. Als je teveel toegevoegde of natuurlijke suikers eet, kan het tandglazuur zich moeilijker herstellen of zelfs helemaal verdwijnen. De tanden worden niet meer beschermd.

 

Daardoor kun je last krijgen van gevoeligheid, verkleuringen en vlekken op de tanden. Als het tandglazuur ontbreekt door toedoen van tanderosie, is ook het witter laten maken van je tanden geen verstandige keuze. Goed opletten met het eten van suikers én zuren dus.

 

Zoete en zure producten die je beter niet kunt eten of drinken

 

Als je jouw gebit in optimale conditie wilt houden, dan zijn er een aantal voedingsmiddelen die je beter niet kunt eten of drinken. Ze bevatten bijvoorbeeld voor toegevoegde suikers, fruitsuikers of zuren die het tandglazuur van je gebit kunnen aantasten. Dat wil je natuurlijk niet zeggen dat je deze producten nooit meer mag aanraken. Probeer ze in ieder geval met mate te nuttigen. Doe je dit wel, spoel je mond dan zo snel mogelijk na met water.

 

Een wit en gezond gebit door deze producten te vermijden

 

Toegevoegde suikers Natuurlijke suikers Zuren

 

Cake en taart Bonen uit blik Citroen

Snoepjes Granola en muesli Sinaasappel

Ingeblikt soep Ingeblikt fruit Kiwi

Chocomelk Halfvolle yoghurt Blauwe bessen

Rode sauzen Bijenhoning Frietsaus

IJsthee en frisdrank Confiture Appelstroop

 

Voedingsmiddelen met suiker die de kleur van je tanden aantasten

 

Naast een verminderd tandglazuur en tanderosie door het eten van suikers en zuren, bestaan er ook voedingsmiddelen met veel kleurstof. Deze hebben een negatieve invloed op de kleur van jouw tanden. Zeker wanneer je ze met enige regelmaat eet of veel hebt genuttigd in het verleden. Hieronder zie je een lijst met kleurstofhoudende producten:

 

● Koffie

● Thee

● Energiedrankjes

● Fel gekleurd ijs en alcohol

● Tomatenketchup en rode sauzen

● Blauwe bessen

● Rode groenten (bieten en rode kool)

● Paprikachips

 

Tanden verzorgen na het eten van voedsel met kleurstof of suikers

 

Natuurlijk mag je alle bovenstaande producten best af en toe eten of drinken. Mits je jouw tanden daarna op de juiste manier verzorgd. Dit kun je doen door je mond te spoelen met water of tandenpoetsen op de juiste manier. Ook flossen is een prima manier om overtollige etensresten te verwijderen. Zo voorkom je ook een directe zuuraanval op het tandglazuur.

 

Verkleurde tanden laten bleken op een veilige manier zonder peroxide

 

Zijn jouw tanden door het eten van voedsel of het drinken van suikerhoudende drankjes verkleurd? Dan kun je ze natuurlijk ook laten bleken. Als je niet wilt dat er gebitsschade optreedt na het witter maken van je tanden, kies je voor bleken met non-peroxide. Dit is een bleekmiddel dat geen waterstofperoxide bevat. Bleken met non-peroxide bleekgel is dus 100% veilig. Dat geldt voor jouw tanden, maar natuurlijk ook voor jouw tandvlees.

 

Waar kan ik mijn tanden zonder risico witter laten bleken?

 

Je kunt je tanden witter laten maken bij een gespecialiseerde bleek salon. Natuurlijk controleer je vooraf wel welk bleekmiddel er wordt gebruikt. Niet iedere salon maakt gebruik van non-peroxide bleekmiddelen. Brightsmile in Gent en Sint Niklaas doet dit wel.

 

Onze bleekgel bevat uitsluitend natuurlijke ingrediënten en is vrij van schadelijk waterstofperoxide. Zo kun je jouw tanden niet alleen zonder risico laten bleken, maar ook nog eens geheel pijnloos. Een afspraak maken voor het bleken van je tanden kan online.

 

Wij voorzien je tevens van een gratis en vrijblijvend intakegesprek op locatie. Samen met onze gecertificeerde mensen wordt bepaald welke bleekbehandeling het meest geschikt is voor jouw tanden. Aan de hand van een kleurmeting weet je direct hoeveel witter je tanden worden.

bottom of page