top of page
istockphoto-690825454-612x612.jpg

Wat is de oorzaak van verkleurde tanden?

Tanden kunnen verkleuren door verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld door het eten of drinken van specifieke producten of voedingsmiddelen. Ook erfelijke aanleg of een onderliggende aandoening kan effect hebben op de kleur van jouw gebit.

 

Gele of verkleurde tanden hebben een negatief effect op ons zelfbeeld. We voelen ons onzeker tijdens het lachen of praten. Wil je weten waarom tanden verkleuren? Hieronder lees je tal van mogelijke oorzaken. Het geler worden van jouw gebit kun je niet altijd voorkomen. Toch zijn er dingen waar je rekening mee kunt houden om verkleuring van tanden tegen te gaan. Natuurlijk kun je verkleurde tanden ook altijd laten bleken.

 

Verkleurde tanden: een probleem van binnenuit of buitenaf

 

Als jouw tanden snel verkleuren of geel worden, dan kan dit worden veroorzaakt door problemen van binnenuit of buitenaf. Dit wordt ook wel intern of extern genoemd. Als de oorzaak van de verkleuring van binnenuit komt, kan dit bijvoorbeeld ouderdom, erfelijkheid of medicijngebruik zijn. Externe oorzaken zijn bijvoorbeeld het eten of drinken van producten die veel kleurstof bevatten. Maar ook tandplak, tandsteen en roken veroorzaakt verkleuring.

 

Gele tanden of verkleurd gebit door oorzaken van binnenuit

 

Medicijngebruik: een geel gebit of verkleurde tanden kunnen worden veroorzaakt door bepaalde medicijnen. Vaak bevat deze medicatie veel kleurstof. Bijvoorbeeld om de kleur en smaak aantrekkelijker te maken voor kinderen. Verkleurde tanden door medicatie komt dus voor bij volwassenen, maar zeker ook bij kinderen.

 

Tandenknarsen: het knarsen met de tanden en kiezen veroorzaakt minuscule scheurtjes in het tandglazuur. Als je goed kijkt zie je kleine barstjes in je tanden. Deze openingen zijn gevoelig voor verkleuring. Barsten kunnen ook ontstaan door een val of trauma.

 

Erfelijke aanleg en ouderdom: gele tanden kunnen ook erfelijk zijn bepaald. Niet iedereen is namelijk gezegend met een stralend wit gebit. Zo kan het voorkomen dat erfelijk belast bent met een dunne laag tandglazuur of tandbeen. Dit zorgt ervoor dat je tanden sneller geel worden. Ook als je ouder wordt slijt het glazuur om je tanden af waardoor ze verkleuren.

 

Factoren van buitenaf die je tanden laten verkleuren

 

Kleurstof in eten: voedsel kan behoorlijk wat kleurstof bevatten. Dat geldt voor wat we eten én drinken. Ook zuren beïnvloeden de kleur van tanden. Daardoor wordt jouw gebit sneller geel of dof. Producten die je beter kunt laten staan voor het behoud van witte tanden zijn:

 

Eten Drinken

Tomatenketchup Koffie

Ketjapsaus Fruitsappen (zowel rood als geel)

IJs met kleurstof Rode wijn

Snoepjes met kleurstof Energiedrankjes (Red Bull e.d)

Rode kool en rode bietjes Frisdranken met koolzuur

Azijn en augurken Thee

 

Slechte gebitsverzorging: verkleurde tanden worden ook veroorzaakt door een slechte gebitshygiëne. Bijvoorbeeld wanneer je niet voldoende poetst en last hebt van tandplakvorming. Ook tandsteen heeft een nadelige invloed op de kleur van jouw tanden.

 

Roken: het roken van sigaretten en sigaren verkleurd de tanden. Kijk maar eens naar het plafond in een ruimte waar veel wordt gerookt. De muren zijn geel van de nicotineaanslag. Hetzelfde gebeurd met jouw gebit. Daarnaast veroorzaakt roken ook parodontitis. Dit wordt ook wel tandvleesontsteking genoemd. Ook deze aandoening zorgt ervoor dat jouw tanden sneller verkleuren. Roken is dus net zo ongezond voor jouw tanden als voor je lichaam.

 

Mijn tanden zijn geel verkleurd: kan ik ze laten bleken bij Brightsmile?

 

Ja, wanneer jouw tanden verkleurt zijn door één van de bovenstaande oorzaken, kun je ze laten bleken bij Brightsmile. Onze gecertificeerde professionals staan voor je klaar. Natuurlijk voeren we eerst een vrijblijvende intakegesprek. Zo kunnen we bepalen of jouw gebit geschikt is om te te bleken. Ook bepalen we samen met jou de tint aan de hand van een kleurenkaart. Zo weet je precies hoe wit jouw tanden uiteindelijk zullen worden met bleken.

 

Afhankelijk van hoe erg jouw tanden verkleurd zijn, kun je kiezen uit verschillende pakketten. Bij Brightsmile stemmen we het aantal behandelingen af op het gewenste eindresultaat. Zo weten we namelijk zeker dat je met een stralend wit gebit de deur uitgaat. Tandenbleken binnen onze praktijk is geheel veilig. Onze professionals werken namelijk alleen met 100% non-peroxide bleekmiddel. Natuurlijk voorzien we je van een goede service en nazorg.

 

Heb je verkleurde tanden en wil je jouw gebit laten bleken? Maak dan vandaag nog een afspraak bij Brightsmile in Gent of Sint-Niklaas. Een gratis intakegesprek op locatie is ook mogelijk.

bottom of page