top of page
istockphoto-1289854667-612x612.jpg

Welke invloed heeft alcohol op de gezondheid en verkleuring van tanden?

Iedereen drinkt wel eens een glas alcohol op zijn tijd. Maar welke invloed heeft alcohol eigenlijk op de gezondheid van jouw gebit en de kleur van je tanden? Dat alcohol veel suiker bevat is geen geheim. Net zoals andere zoetstoffen kunnen ze cariës veroorzaken. Wist je dat er nog meer redenen zijn waarom alcoholische drankjes slecht zijn voor je tanden?

 

Suikers en zuren in alcohol tasten je gebit aan

 

Niet alleen suikers, maar ook zuren in alcohol kunnen gebitsschade veroorzaken. Zuren en daarmee ook de lage PH-waarde van alcohol, breken het tandglazuur af. Daarnaast veroorzaken zure alcoholische versnaperingen ook tanderosie. Op den duur komt het tandbeen bloot te liggen en zelfs helemaal verdwijnen. Het zuur in alcohol zorgt er ook voor dat onze tanden sneller verkleuren. Ze krijgen dan een gele of zelfs bruine gloed. Hoewel je dit kunt verhelpen door het bleken van je tanden, wil je verkleurde tanden liever voorkomen.

 

Alcohol remt de speekselproductie in onze mond

 

Als je regelmatig alcohol drinkt wordt ook de speekselproductie geremd. Speeksel bevat belangrijke enzymen die jouw gebit en mond gezond houden. Zoals statherine en histatine. Statherine is een stof die ervoor zorgt dat het tandglazuur zoveel mogelijk intact blijft. Histatine heeft een antimicrobiële werking en voorkomt de vorming van schadelijke schimmels in de mond. Daarnaast bevorderd deze stof in speeksel de wondgenezing.

 

De aanmaak van voldoende speeksel is dus belangrijk. Niet alleen voor jouw gebit, maar ook voor de algehele gezondheid. Een tekort aan speeksel door (overmatig) alcoholgebruik veroorzaakt tandbederf. Op zijn beurt kan tandbederf weer onderliggende aandoeningen veroorzaken. Zoals bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, maar ook hersenbloedingen.

 

Verkleurde tanden door het drinken van alcohol

 

Je weet dat koffie, thee en frisdrank je tanden kan verkleuren, maar hoe zit dat eigenlijk met alcohol? Rode wijn bevat veel kleurstof en kan je tanden behoorlijk verkleuren. Zeker wanneer de conditie van het tandglazuur te wensen overlaat. Ook witte wijn kan de tanden verkleuren. Niet zozeer om de kleurstof, maar wél door de hoge zuurgraad. Daarnaast kun je fel gekleurde cocktails en likeuren het beste laten staan. Ook deze bevatten veel kunstmatige kleurstoffen die je tanden dof en minder wit maken. Lees je deze blog eigenlijk iets te laat en zijn jouw tanden al verkleurd? Brightsmile bleekt tanden op een veilige manier.

 

Tanden veilig laten bleken na verkleuring door alcoholische dranken

 

Het is belangrijk om de bovenstaande informatie na te leven. Drink alcohol met mate en pas op met zure of gekleurde alcoholische versnaperingen. Dit is van belang voor de gezondheid van jouw gebit en lichaam. Heb je verkleurde tanden en wil je hier graag iets aan laten doen? Maak dan direct een afspraak bij tandenbleeksalon Brightsmile in Gent of Sint-Niklaas. Wij bleken tanden veilig en pijnloos met non-peroxide bleekmiddelen.

 

Dat betekent dat het witter laten maken van jouw tanden 100% veilig gebeurd met producten op basis van natuurlijke ingrediënten. Ook als jouw tanden zijn zijn verkleurd door alcohol, koffie of roken staan we voor je klaar. Wij bleken tanden tot wel 16 tinten witter. Natuurlijk uitgevoerd door gecertificeerde professionals in één van onze salons in België. Wil jij een afspraak maken voor het laten bleken van jouw tanden? Bij Brightsmile doe je dat eenvoudig online. Wij zorgen ervoor dat je niet meer onzeker hoeft te zijn over de kleur van je tanden.

bottom of page